Tandläkare Stockholm

Akut tandvård, behandlingar, tandhygienist, tandimplantat m.m.

Så kan man göra när man behöver akut tandläkare

Det är ju inte helt ovanligt att man drabbas av tandvärk just under helgen på julen, påsken eller midsommaren. Det är just då som man äter och dricker som mest och stoppar i sig den ena läckerbiten efter den andra.

"När vi ska fira någon av våra högtider, tenderar vi att baka alla slags söta kakor, äta godis och dricka läsk, eller vin; allt sådant som kan ge tandvärk om man inte borstar tänderna riktigt ordentligt. Det är under helger och ledigheter som man har störst behov av att få tag i en läkare akut."

Inte sällan är vi dessutom bortresta och har inte tillgång till den tandläkare som vi annars är vana vid att besöka. Så då gäller det att snabbt få tag i en akut tandläkare just där man råkar befinna sig. Hur gör man då? Hur får man tag i en tandläkare som kan ta emot akuta besök?

1. Googla "akut tandläkare Stockholm" 

"Känner man inte till någon tandläkare där man råkar befinna sig, bör man googla "akut tandläkare Stockholm", eller byta ut "Stockholm" mot den ort där man befinner sig. På så sätt får man förslag av Google på tandläkare som har akuta mottagningar – för dem som har drabbats av tandvärk."

Den som är uppmärksam på förslagen som Google ger, ser snabbt att det finns många fler som använder sig av just sökorden "akut" och "tandläkare", följt av namnet på flera orter i Sverige. Det visar att man är på rätt spår för att hitta en tandläkare som man behöver akut. Känner man sig ändå osäker på kvaliteten på tandläkarbesöket, kan man innan man bestämmer sig och går till tandläkaren, kontrollera vad som står om de olika tandläkarna på olika bedömningssajter såsom reco.se och yelp.se.

2. Abonnera på tandläkare hos Folktandvården

Den som har valt Folktandvården som sin tandvårdgivare vid tandläkarbesök, kan betala ett fast pris varje månad; allt från 30 kronor per månad och uppåt vilket innebär att man betalar in en "premie", ungefär som en försäkring, som utlöses när du är i behov av en akut tandläkare. På så sätt kommer det inte som en chock då det är dags för någon tandbro, implantat, tandreglering eller något tandskydd. Dock ingår inte estetisk tandvård som tandblekning eller tandfasader. För att teckna abonnemang på frisktandvård är villkoren att man betalar för detta under högst 3 år på basis av hur god munhälsa man har – ju bättre hälsa desto lägre pris. Det abonnemanget kan man antingen betala en gång om året eller en gång i månaden.

3. Leta på 1177 Vårdguiden

På Vårdguiden kan man leta efter både akut tandvård för vuxna och för barn. För barnen är ju all sjuk- och tandvård gratis, upp till 18 år.

"På Vårdguiden kan man hitta hänvisningar till både Folktandvårdens akutmottagningar, CityAkutens tandvårdsmottagningar och Distriktstandvården."

Där hittar man även telefonnummer till Vårdguiden för att få rådfråga om sådant som man kanske undrar över. När det kommer till skador som barnen kanske är med om, kan man som förälder känna sig rådvill och behöva få råd om barns tänder. Eller om det gäller de egna tänderna och eventuella akuta skador.

4. Hitta frisktandvård privat

Det går lika bra att teckna en liknande abonnemang som Folktandvårdens har för frisktandvård, men med den privata tandläkare som man har valt. De flesta tandläkarmottagningarna har ungefär samma upplägg som Folktandvården har, och exakt samma tandvårdsbidrag som bestämts av regering och riksdag.

"Detta gör ju att det för patienten inte spelar någon större roll vilket slags abonnemang man sluter med sin privata tandläkare eller med Folktandvården."

Att teckna ett frisktandvårdsabonnemang lönar sig särskilt för dem som har behov av att ofta gå till tandläkare och som vill undvika obehagliga överraskningar om de skulle behöva gå akut till en tandläkare.

Särskilt bra för låginkomsttagare

Då kostar tandläkarbesöket det samma som om du gick till tandläkaren och endast fick råd om munhygien och tog bort tandsten. Upplägget med frisktanvårdsabonnemanget gynnar dem som kanske inte har så hög inkomst. För alla dem är abonnemanget ett sätt att fördela kostnaderna för tandvården så jämnt över året som det bara går.

Däremot lönar det sig inte lika mycket att teckna abonnemanget för dem som är till åren kommen och som har dåliga tänder som det lönar sig för den med bra tänder och är relativt ung. För de unga med bra tänder täcker abonnemanget då upp för händelser som förmodligen kommer att komma i framtiden, såsom avlägsnandet av visdomständer eller framtida rotfyllningar.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
5 Apr 2019