Felaktiga behandlingar kostar patienter både pengar och fysiska såväl som psykiska men. Tyvärr finns det tandläkare som antingen på grund av inkompetens eller ren kriminalitet behandlar sina patienter på fel sätt. Men det är inte bara de enskilda patienterna som får betala för felen. Sådana tandläkare belastar även samhället då de på felaktiga grunder begär ut ersättningar från Försäkringskassan. Därför för Försäkringskassan en egen sanktionslista.
På sanktionslistan finns alla sådana tandläkare som inte ska få ersättningar eller betala tillbaka felaktiga utbetalningar. Det är alla sådana tandläkare som på felaktiga grunder utnyttjar det statliga tandvårdsstöd, som infördes 2008. Det inrättades då för att även patienter med små inkomster skulle kunna få nödvändig tandvård.
3,3 fyllningar per patient och år
En av de 42 tandläkarmottagningar som finns på Försäkringskassans sanktionslista finns i Stockholm och heter Dentaflix. Där arbetar en tandläkare som av IVO har begärts få sin tandläkarelegitimation indragen. Bland de patienter som har varit hos den tandläkarmottagningen har 700 olika patienter fått 11 583 fyllningar under fem år. En enkel matematisk räkning visar att om detta skulle stämma, skulle varje patient troligen ha fått minst 3,3 tandfyllningar per år, eller så har varje patient gjort 16 tandfyllningar under verksamhetens 5 år. Något som är högst osannolikt. En annan tandläkarmottagning i Stockholm; Citypraktiken studio 54, fick på felaktiga grunder drygt 100.000 kronor i tandvårdsstöd som de inte har kunnat bevisa att de var berättigade till.
Tandläkare förstörde tänderna hos patient
Ett annat skräckexempel är den göteborgska tandläkarkliniken Beväring. Där har en tandläkare borrat och rotfyllt patienters tänder på sådant sätt att de fick ännu sämre status efter behandlingen, än innan. Den tandläkaren fick sin tandläkarlegitimation indragen på en gång eftersom han hade äventyrat patientsäkerheten på sätt som riskerade både deras liv och hälsa. Det sista skräckexemplet kommer från Malmö, där en tandläkare drog ut alla 22 tänder på en patient – helt omotiverat. Detta visar anmälan som kom till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). På patientens röntgenbilder finns inget som tyder på nödvändigheten att göra en sådan drastisk sak. I detta fall, har IVO begärt att just den tandläkarens tandläkarlegitimation ska återkallas.
Kontrollera tandläkaren du vill gå till
Doch måste det tilläggas att det i de flesta fall används på helt rätt sätt. Dessa exempel, är just skräckexempel. Alla tandläkare är inte i närheten så avskräckande, men inte desto mindre är det ändå rekommenderbart att kontrollera den tandläkare som man funderar på att gå till. Risken är ju liten att man faktiskt råkar ut för en liknande tandläkare som i exemplen ovan, om man bara kontrollerar referenser och omdömen hos den tandläkare som man vill gå till. De duktiga tandläkarna syns ju varken i statistiken eller i medierna – no good new is news – hälsan tiger still, eller hur? Däremot önskar sig väl alla den bästa tänkbara tandläkare. Är man mycket osäker på just den tandläkare som man funderar på att gå till, kan man alltid rådfråga Försäkringskassan, om just den tandläkaren finns på deras sanktionslista.
Andra inlägg
- Myter om dålig andedräkt
- Referensprislista mindre risk för lurendrejeri
- Vad kan tandläkare i Stockholm göra för tandvårdsrädda?
- Nya regler för tandvårdsstödet
- Vilka rättigheter har man som tandvårdspatient?
- Nu syns klasskillnaderna i munnen
- Så undviker du tandsten
- Större kostnad gå akut till tandläkare
- Det händer vid tandvärk